Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer Evil: Shoot The Messenger ★★★★☆☆

Evil: Shoot The Messenger ★★★★☆☆

3226
4

Danske Evil er tilbage efter omkring 30 års pause, med et heavy metal album der også lyder og føles omkring 30 år gammelt – men ikke nødvendigvis på nogen dårlig måde. Sangskrivningen er visse steder lidt ujævn, men i det store hele leverer bandet en omgang relativt uforpligtende metal-underholdning, som er værd at tjekke ud hvis man har hang til genren.

Det skorter ellers ikke på store ord og rosende vendinger, om bandets betydning i det medfølgende pressemateriale, hvor Evil fremhæves som en af grundlæggerne af den “moderne” europæiske metal. Tilmed en af bannerførerne indenfor speed metal grenen, da de i sin tid kom frem midt i 80erne. Det kan da meget vel være sandt, jeg har bare aldrig hørt om dem før albummet landede i vores indbakke – ikke at min viden, eller mangel på samme, er afgørende for sandhedsværdien i disse udsagn.

På en måde er Evil anno 2015 et én-mands projekt, eneste oprindelige medlem er trommeslager Freddie Wolf, der også hyldes som lidt af en tromme-gud i pressematerialet. Han har i denne omgang selv indspillet alle instrumenter og skrevet musikken og teksterne, mens vokalen varetages af hans gamle buddy, Søren Nico Adamsen (ex-Artillery) – der åbenbart er hyret ind til lejligheden.

Shoot The Messenger består af 8 sange, 7 hvis man ser bort fra den korte instrumental intro, “It’s Here”, der vist skal melde ondskabens komme. Evil is here! Det er nu ikke fordi Evil, rent musikalsk, lyder specielt ondt eller grumt, det er klassisk 80er heavy af den velkendte slags. En der momentvis kan virke lidt fanget i en tidsboble, og på den måde en smule altmodisch, hvis ikke små-komisk, i visse ører. På mig virker det er sgu egentlig meget charmerende og godmodigt, på en måde hvor det er svært ikke, at smile og holde af det. Ikke på nogen nedladende vis, men fordi det bare føles hyggeligt og trykt.

Heldigvis viser Evil dog også i glimt, at “de” kan bide lidt fra sig rent musikalsk, så det hele ikke bare bliver ren nostalgisk hygge. I de bedste stunder, som første rigtige sang på pladen, “Darker Side Of Mother Nature”, “I Could Be Your Hero” midt på albummet, lidt senere “Keep It True” og afslutteren “World War 666”, er man i fremragende og medrivende selskab. Hvorimod Evil maskinen måske sprutter og hoster en smule i “Big Show”, “Move” og det lidt for ivrige titelnummer.

“I Could Be Your Hero”, der lyder som om den har et anti-drug statement den skal ud med, er nok albummets “hit”, eller i hvert fald det nummer med den mest catchy melodi. Der er godt med fremdrift i det hakkende vers, der drives frem mod et omkvæd, som bare er iørefaldende og til at vippe med på fra første takt. Samme kvaliteter går igen i “World War 666”, der lukker albummet med godt med sus ud over stepperne, fine små pauser og en opbygning der, velkendt eller ej, stadig virker. Nothing fancy, men den afprøvede formel fungerer.

Da de første par sekunder af semi-balladen “Keep It True” bølgede ud af højtalerne, tænkte jeg, “hey, de spiller ‘One’?”. Det viser sig dog forholdsvis hurtigt, at det ikke er Metallica klassikeren vi har med at gøre, selvom de indledende toner lyder MEGET derhenad. Sangen stiller det for menneskeheden vigtige spørgsmål, “hvad ville der ske, hvis I fangede Evil i at synge/spille/være falske?”? Ville i brænde alle deres plader (altså de 2 de har lavet)? Ville I? Men Evil er keepin’ it true, og man kan ikke fornægte at den ildevarslende stemning der dominerer nummeret, samt det nedsatte og mere truende tempo, fungerer upåklageligt for bandet.

Så er der Søren Nico Adamsen’s vokal, den vil nok dele vandene en smule, kunne jeg forestille mig, især når han virkelig sætter fut i rørene og lukker damp ud. Vi er i afdelingen for skærebrændere, eller en motorsav der møder en metalplade. På en måde lyder det, for mig, lidt som et møde mellem Axl Rose og Ad-Rock fra Beastie Boys, hvis i kan følge mig? Godt. Nu er jeg tilfældigvis fan af begge dele, så jeg lægger gerne øregange til en stemmemæssig stikflamme fra Adamsen, men det er nok acquired taste. Så vær klar ved volume-kontrollen, når første nummer med vokal, den fængende og bølgende “The Darker Side Of Mother Nature”, bruser ud af højtalerne.

Evil og Shoot The Messenger er ikke nogen musikalsk åbenbaring eller revolution, og om de var det i 80erne virker som et lidt suspekt statement, men mindre kan bestemt også gøre det. Jeg føler mig helt overordnet rigtig godt underholdt i løbet af de 8 numre, på trods af at der er lidt udsving og blindgyder på turen – men Evil formår hele tiden hurtigt at finde tilbage på et fornøjeligt spor.

Vi sniger os op på 4 stjerner, der måske, måske ikke, er lidt fanget i sin egen lille tidslomme – men hvem trænger ikke til et 80er fix af og til?

Af Ken Damgaard Thomsen

Albummet udkommer d. 30/3, besøg Evil på Facebook

Previous articleFather John Misty – Bored in the USA – 27/3 – 2015
Next articleEurope: War of Kings ★★★★★☆

4 COMMENTS

 1. Du har ikke hørt om Evil før!!!???? PINLIGT!!!!!!!

  Maltese Falcon, Wasted, Witch Cross, Alien Force, Anger??????

  Danske bands der definerede den dansk metal scene start/midt 80’erne!!!!!!!
  Og der var flere.

  Prøv at søg lidt om den danske historiske metal scene. Det var måske på sin plads som anmelder!!!!!

 2. Det gode ved internettet er, at man sjældent er alene om at være “pinlig” særlig lang tid af gangen….

  Vores tid er desværre meget sparsom i forhold til output, og en hurtig søgning gav ikke noget resultat. Så den hurtige konklusion blev, at de ikke var specielt kendte. Hvis du har et sted hvor man hurtigt kan finde den slags info om dansk metal, kunne du jo bare venligt have henvist til den – Jeg var bare ærlig og skrev jeg ikke kendte dem.

  Nu har jeg så brugt værdifuld research tid på at svare på noget, der nok bare skulle have været ignoreret- tillykke hvis det var din mission.

 3. Ps: desuden er vi ikke prof. “anmeldere”, lidt research kunne have afsløret dette, og udråber os på ingen måde til eksperter eller autoriteter på alt musik. Eller nogen overhovedet. Vi er 3 musikfans, der skriver om stort set alt indenfor rytmisk musik, og gør en dyd ud af, at vide lidt om det hele. Der vil være huller i den viden hist og her- vi er netop ikke genre nørder. beklager hvis det ødelagde din dag, at jeg ikke kendte Evil.

  I det mindste gav vi dem spalteplads og opmærksomhed.

 4. Lars Pedersen, TAL ORDENTLIGT eller hold din kæft!!! Det er sgu’ da ikke pinligt, at man ikke kender et lille lokalt band, der måske / måske ikke var noget for omkring 40 år siden. Det eneste, der er pinligt, er, at der er folk, der er så latterligt inkompetente, at de har brug for at manifestere sig som Googles forfædre, hver eneste gang de rent faktisk ved noget om et eller andet. Slap af, makker, og sig det på en pæn måde, hvis du har noget at sige.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.