Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer De Hårde Døre: Piller Til Folket ★★★★☆☆

De Hårde Døre: Piller Til Folket ★★★★☆☆

2218
0

De Hårde Døre leverer på deres dansksprogede debut en god omgang moderne 60’er pigtråd med glimt i øjet, punket kant og en god portion selvironi.

De Hårde Døre gik tidligere under navnet The Hors d’Oeuvres, som i en længere periode hærgede i den danske musik-undergrund. Men efter tre albums var det slut, der blev skiftet ud i besætningen, ørkenrocken skiftet ud med 60’er rock og engelsk måtte lade livet for dansk.

Det har resulteret i Piller Til Folket, der består af 14 umiddelbare og lettere skramlede sange, alle indspillet på en enkelt dag – og den uperfekte og skramlede tilgang klæder så sandelig bandets sange.

Med titler som “Otto Duborg”, “Tør Røven” “Overvægtig Libido” og “Tandpasta”, må jeg ærligt erkende at jeg før første lyt, var en anelse bange for, at jeg gik ind til en omgang klovne-rock, hvor gak og løjer var i højsædet. Heldigvis var dette ikke tilfældet.

Der er som sagt 14 sange på albummet, men bandet har sørget for ikke at trække noget som helst i langdrag, de stopper mens legen er god, og suser videre til næste stikpille til lytteren. Længste sang har en spilletid på 3.35, korteste 1.12, så albummet er forholdsvis hurtigt lyttet igennem. I mit tilfælde skulle der da lige sluges 14 piller mere efter første lyt, for der er, hvis man gider lytte til teksterne, meget at komme efter –  især det finurlige.

Generelt er lyden skramlet, rock-punket og meget tro mod de gode gamle danske 60’er udgivelser, dog en anelse hårdere i filten. Vokalen er også som taget ud af en Steppeulvene sang, på nippet til det påtagede, men så igen, den passer perfekt ind i bandets sound og univers, og det ville ikke være det samme uden den lidt specielle og påtagede udtale.

Af de 14 skæringer, er der især 3 sange der fortjener en plads i spotlyset. Første sang er “Otto Duborg”, en herlig semi-tung sag, der omhandler vores alles overforbrug og dobbeltmoral, på trods af gode intentioner. En sang og ikke mindst tekst der rammer plet i dagens Danmark og maner til eftertanke. At lydsiden så også er lige i øjet, gør jo ikke oplevelsen dårligere.

Titelnummeret “Piller til Folket” er knap så rocket som resten af pladen, her er der lagt en happy-go-lucky stil for dagen. Her er det i den grad lyrikken der styrer, eksempelvis “Jeg blev født med ben, jeg er ikke bange for at bruge dem// Jeg blev også født med en hjerne, hvorfor bruger jeg ikke den?”. Dette opsumerer meget godt det gennemgående tekst-univers på pladen, fyldt med stikpiller til folket, og bandet selv.

Sidste sang der skal fremhæves er albumlukkeren “Hver 7. Dag”, hvor tempoet er skruet ned, og krydret med lidt country-vibes. Igen er vokalen, og teksten, sangens holdepunkt, en sang om livet og døden og alt det i mellem, bakket flot op af et velspillende band. En fin afslutter der, som resten af albummet, sætter hjernen i sving, og får en til at tænke over livet, hverdagen og hvordan ens egen lille verden er skruet sammen.

De 11 resterende har alle deres forcer, og meget få svagheder, der er dømt højt bundniveau og samtlige sange er over middel. Man kan diskutere om 14 sange måske er et par for mange, men omvendt, skulle der skæres fra vil jeg ikke umiddelbart lige kunne se hvilke det skulle være, så jeg må konkludere at 14 jo nok er meget passende.

Som bandet skriver i deres pressemeddelelse, så tager de mindst af alt dem selv alvorligt, dette skinner igennem, på trods af, at der på mange sange er en opsang til os alle, og den måde mange af os lever vores liv på. Her er De Hårde Døre ikke bange for at være nogle af lige netop dem.

Piller Til Folket er en flot debut, en humørspreder der giver et smil på læben og samtidig skaber eftertænksomhed i forhold til vores alles lille verden. De Hårde Døre har ramt en fornem balance i sjov og spas og alvor, udført af kompetente musikanter og pakket ind i en perfekt produktion.

Jeg kvitterer for de 14 piller med 4 store stjerner, de er uden tvivl værd at sluge, altså pillerne…

Piller Til Folket er udgivet på Yeah! Music, og kan streames på diverse tjenester samt erhverves i fysisk udgave på enten cd eller lp.

Besøg De Hårde Døre på facebook

Anmeldt af Thomas Bjerregaard Bonde

Previous articleAnbefalede koncerter i Aarhus, uge 43
Next articleHuey Lewis & The News – The Power Of Love – 21/10 – 2015

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.