Home Anmeldelser - Albums & EPer Albums & EPer Dans & Lær: New Zealand **** (4/6)

Dans & Lær: New Zealand **** (4/6)

7159
0

Kvintetten Dans & Lær var for mig et ubeskrevet blad før jeg fik New Zealand i hænderne. Kvintetten har specialiseret sig i musik, der kredser om fuglestemmer og på nærværende album er det new zealandsk fugleliv, der er i fokus. 

Dans & Lær har tidligere udsendt to albums baseret på Dansk Ornitologisk Forenings kasettebånd Havens Fugle fra 1968, men er altså gået internationale med det nye albums fokus på LP’en A Treasury of New Zealand Birdsong fra 1971. Synes du allerede nu, det lyder mærkeligt? Det er det også, men det giver alligevel en form for mening, når man dykker ind i Dans & Lær’s univers. 

Albummets otte numre er bygget op omkring talte introduktioner til fuglestemmer, og så selv fuglestemmerne. Første stemme er ‘Grey Warbler’, en åbenbart ganske almindelig fugl på New Zealand (skulle man have lyst til at følge med i hvordan fuglene så ser ud, så tjek New Zealand Birds Online). En baslinie og en trommerytme starter op, mens en samplet mandestemme introducerer “Grey Warbler”. Fuglesang blander sig i lydbilledet, og “Grey Warbler” synges flerstemmigt.

På ‘Kaka’ er der lidt mere tekst, hvor mandestemmen fortæller os lidt om kakaen, som er “very easily tamed”. Det tangerer næsten easy listening med de flerstemmige vokaler, der sætter ind, men alligevel er det et særdeles medrivende og fængende nummer, især med breaket og gentagelsen af “Kaka-kaka-kaka-kaka-ka”. Simpelt, måske, men også effektivt.

Således bevæger vi os gennem 8 forskellige fuglearter. Over ‘Bellbird’ og ‘Skylark’, “hail to thee light spirit”, lyder det til den, over en pulserende bas og blæsere på det 7 minutter lange nummer, der indtager en central placering på albummet og til ‘Wandering Albatross’, hvor Dans & Lær bevæger sig ind i et mere dystert og dæmpet lydunivers, der langsomt udvider sig på faretruende vis. Som en fugl man først aner i horisonten, men som ildevarslende bevæger sig nærmere og nærmere, så man til sidst ser dens enorme vingefang.

“Sweet little tufts on the throat” er noget ‘Tui’ er i besiddelse af, og så bliver det tilbagelænet dansabelt med den insisterende, levende bas og kække trommerytme, inden det bliver helt festligt på ‘Yellow-Brested Tit’, der pumper afsted på sin egen sære facon med kækt humør: “Flying upwards/The yellow-brested tit”.

‘Parus Major’ fungerer som outro, og vi kommer igen ned i tempo og svæver med fuglen afsted, let og ubesværet. Sådan føles albummet også – det svæver afsted i sin egen lille zone et eller andet sted over genre-betegnelser. Skulle man smide nogle sammenligninger ind, så nævner pressemeddelelsen blandt andre Air, Low og Toto.

Jeg er lidt i vildrede her, og vi er så absolut i “what have you”-kategorien, men det er samtidig meget gennemført, og egentlig også en ganske fin lytteoplevelse, at være i selskab med Dans & Lær. Jeg finder 4 stjerner frem og drysser ud i fuglehuset.

Bliv klogere på Dans & Lær på deres facebook.

Anmeldt af Jonas Strandholdt Bach

Like GFRock på facebook og få nyt om rock, rul, metal and the what have you – hver dag!

Previous articleFooN: Whatever May Come (EP) ** (2/6)
Next articleLake Francis – Lost Boy – 7/4 – 2014

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.