Home Interviews Beskidt vasketøj og lykkelige øjeblikke – Interview med Karenina

Beskidt vasketøj og lykkelige øjeblikke – Interview med Karenina

1462
0

I sidste uge udkom Karenina’s debut-EP. Her bringer vi et interview med sangerinde og sangskriver i Karenina, Anna Halkjær, om EP’en, hvorfor det er vigtigt med både eufori og melankoli, og hvorfor det er vigtigt ikke at pakke virkeligheden ind. 

Karenina’s Under tiden udkom i sidste uge, og vi anmeldte også her på siden – 5 stjerner blev det til i anmeldelsen som kan læses HER. I forbindelse med udgivelsen fik vi sat et interview om med sangerinde og sangskriver i Karenina, Anna Halkjær.

I har tidligere udgivet en demo under navnet Æter – hvad er der sket i mellemtiden og ligger der en historie bag navneskiftet til Karenina?

“Ja, det gjorde vi. Det er faktisk sangene fra den demo, der er blevet til den færdige EP “Under tiden”. Det er ved at være lidt tid siden og vejen har været lidt snørklet til der, hvor vi er nu. Vi var faktisk først signede på DME, men valgte så efter et års tid at annullere kontrakten med dem for i stedet at starte forfra hos det odenseanske label Rå Records. Fra vi skrev under på papirerne hos Rå Records, kom der pludseligt gang i maskineriet og nu står vi her med en færdig EP, som vi er rigtig glade for.

Navneskiftet kom sig faktisk af, at både os og et andet dansk band havde valgt navnet Æter inden for den samme uge. Meget pudsigt! Det andet band havde dog spillet koncert under navnet først, så derfor havde de rettighederne til det og vi måtte skifte.

Vores nye navn endte så med at blive Karenina, da netop dette navn fra Tolstojs roman “Anna Karenina” indeholdte en helt del power, der virkelig tiltalte os. Hovedpersonen Anna Karenina i romanen kæmper for at kunne leve ærligt over for sig selv og over for andre. Det syntes vi passede rigtig godt til vores musik”

I pressematerialet beskrives lyden som bevægende sig mellem to modpoler – det euforiske og det melankolske. Hvorfor er det de to modpoler, der er centrum i universet?

“Det har været vigtigt for mig i selve sangskrivningen til pladen at skrive så ærligt, som jeg overhovedet kunne. Derfor var jeg også nødt til at vise hele paletten af følelsesspektret. For livet er jo ikke kun det ene eller det andet, så det var det, jeg gerne ville prøve at få frem i sangene ved at skrive fra flere forskellige følelser. Derfor er nogle af sangene lykkelige og nærmest sukkersøde, mens andre er utroligt dystre eller et sted midt i mellem det hele”

I lyden støder også det organiske og det elektroniske sammen – hvordan har I arbejdet musikalsk med det sammenstød/sammensmeltning?

“Vi har hele tiden i arbejdet med pladen søgt kontraster, da det er noget, vi synes, er utroligt spændende at arbejde med – ikke mindst fordi det var det, vi syntes, understøttede hele idéen om en hudløst ærlig plade bedst. Det var derfor vigtigt for os at veksle mellem det helt kolde og elektroniske og de meget organiske og varme lyde fra for eksempel kontrabassen, som vi har brugt meget på pladen.

Vi har derudover brugt rigtig meget soundscape, da vi har haft et stort fokus på at underbygge netop de følelser, som hver sang indeholdt. Det har altså igennem hele processen været utroligt vigtigt for os at vælge de lyde og instrumenter, som gav den rigtige stemning til numrene. Stemninger og følelser har grundlæggende været det mest centrale i vores arbejde med den her plade. Og til det syntes vi, at arbejdet med kontraster var helt perfekt”

“Under tiden” beskæftiger sig også lyrisk med mødet mellem det euforiske og det melankolske – og med at komme helt tæt på følelserne og ind under huden. Hvorfor er det vigtigt at komme med derind?

“Som sagt har det været vigtigt for mig som sangskriver og også for hele bandets produktion af numrene, at forsøge at vise hele paletten af følelsesregisteret. Og det har det, fordi vi gerne ville lave en hudløst ærlig plade, der kunne give noget videre. Vi havde brug for at lave nogle sange, der ikke pakkede virkeligheden ind i en smuk overflade, men i stedet pakkede den ud og stillede den frit til skue med al dens beskidte vasketøj og lykkelige øjeblikke.

Sangene er blevet skrevet ud fra den virkelighed, jeg oplever. Jeg er træt af facaderne og træt af, at vi hele tiden skal være mere, gøre mere, blive til mere. Det er der ikke nogen, der kan holde til – og det piner mig. Jeg vil gerne vise, at der intet er forkert eller skammeligt ved nogen af de følelser, vi har. Hverken de sukkersøde eller de triste.

Det er vigtigt, at vi tør være os selv – selv når vi ikke ved, hvem det er – og at vi tør vise det hele. For der er ikke nogen, der er perfekte hele tiden eller har det perfekt, selvom de kan få det til at se sådan ud. Vi er alle sammen bare mennesker, og vi behøver ikke at gå og gemme os”

Hvad er I mest stolte af i forbindelse med “Under tiden” og hvorfor skal folk, der ikke kender jer endnu, tjekke EP’en ud?

“Vi er nok mest stolte af, at vi har lavet pladen præcist som vi gerne ville have den. Vi har selv produceret og mixet den og derfor haft totalt kontrol over udtrykket, så det gør os meget stolte, at vi nu står med vores første plade sammen som Karenina. Jeg tror altid, at det er en speciel følelse at sætte sådan en i verden, for det er jo bogstaveligt talt hele bandets blod, sved og tårer, der er trykt ned i vinylen.

Man skal tjekke EP’en ud, fordi vi virkelig har noget på hjerte – og endnu mere fordi vi gerne vil opfordre alle til at turde vise, hvem de er, og hvad de føler. Ikke nødvendigvis til hele verden, selvfølgelig, men i hvert fald til nogen. For ingen fortjener at skulle skjule sig selv eller føle sig forkerte. Ingen fortjener at være alene”

Nu er EP’en udgivet – hvad skal der ske derefter?

“Vi er faktisk allerede så småt i gang med at arbejde på den næste udgivelse, så det er vi meget optagede af. Og så skal vi selvfølgelig ud at spille endnu flere koncerter med “Under tiden”. Det er altid super fedt at komme ud at spille materialet, så det ser vi virkelig meget frem til og håber selvfølgelig at se en masse derude til vores koncerter”

Du kan finde Karenina på Facebook.

Af Jonas Strandholdt Bach

Previous articleAmalie Skriver – Nothing To Say – 2/10 – 2018
Next articleElevatorfører: Live fra Den Blå Planet ★★★★☆☆

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.